Ingredienser:
2 ½ dl ekologiska mungbönor & ev kokosmjölk
2 ½ dl ekologiskt basmatiris & ghee/rapsolja
4-5 gula finhackade lökar
8-10 klyftor pressad vitlök
5 cm färsk skalad ingefära rivs fint på rivjärn
1 msk gurkmeja
1 msk Garam Masala (kan utelutas)
1 msk malen koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk svarta senapsfrön
½ tsk mald svartpeppar
½ - 1 tsk chilipeppar
1 tsk malen kardemumma
Salt
Gör så här:
1. Mungbönorna blötläggs över natten, sköljs och kokas sedan 45-60 min i 5 dl vatten.
2. Basmatiriset kokas i 15 min i 5 dl vatten och 1 msk Ghee/olja och salt.
3. Förbered och stek på svag värme med 3 msk Ghee eller rapsolja: gul lök, vitlök & ingefäran.
4. Tillsätt kryddorna i lök-blandningen.
5. Låt lök- och kryddblandningen fräsa ihop ordentligt i cirka 10-15 min på svag värme.
6. För att göra mungbönsgrytan lite ”mjukare”, tillsätt valfri grädde (kokos/havre). Eller byt ut delar av vattnet mot kokosmjölk när du kokar mungbönorna.
7. Blanda samman mungbönor, ris och lök-kryddblandningen. Smaka av med salt.
Kundaliniyogans baskost, Kitchari, främjar matsmältningen och ger kroppen den energi och näring den behöver. Mungbönsgrytan verkar också utrensande på din kropp, du kan äta den som monodiet under en period för att rensa kroppen och förbättra din matsmältning!
Under en renande diet kan du med fördel använda vitt basmatiris som belastar mindre.
Till grytan äter du kokta grönsaker, tex. morötter eller broccoli. Du kan även blanda i kokta grönsaker direkt i grytan. Använd din fantasi!
Servera gärna med lite Tamari, kanske en klick naturell yoghurt eller gör en god creme fraiche-sås!
Du kan koka en dubbel sats som du sedan lägger i platta påsar och fryser in. Lätt att ta fram ur frysen till lunch eller middag!
(hetta upp maten på spis eller i ugn om du har möjlighet att välja - detta för att undvika att Prana/livskraften omvandlas)
Magen säger stort tack!
Ingredienser:
25 g färsk jäst
200 g havregryn
150 g kikärtsmjöl
15 g (1,5 msk) fiberhusk
1,5 tsk salt
100 g linfrön
150 g pumpakärnor
125 g grovt hackade valnötter
150-200 g torkade fikon eller annan torkad frukt
7 dl vatten
ev någon brödkrydda
Gör så här:
1. Smula ner jästen i fingervarmt vatten och rör om tills den är upplöst.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor bunke.
3. Rör i degvätskan med en slev.
Degen behöver inte knådas!
4. Täck en avlång form täckt med bakplåtspapper eller väl smörj den med smör, eller varför inte ghee eller kanske rapsolja?
5. Klicka ner degen i formen. Dekorera gärna brödet med havreflingor/frön/hackade nötter.
6. Låt degen jäsa i sin form i cirka 75 minuter.
7. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 60-75 min.
8. Stjälp den färdiggräddade limpan ur formen och låt den svalna helt på ett galler.
9. Skär din första brödskiva - och lägg på ett riktigt gott pålägg. Tacka dig själv för väl utfört arbete!